Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Δεκέμβριος: Όπυ Ζούνη




Μια πολύ ωραία ξενάγηση στο σπίτι και στο εργαστήριο της κ.Ζούνη:

Βιογραφία:ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ
Γεννήθηκε το 1941 στο Κάιρο, όπου σπούδασε ζωγραφική και κεραμική (1959-62). Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας με δάσκαλο τον Μόραλη (1963-68), κεραμικής (1963-65) και σκηνογραφίας-διακόσμησης (1967-69). Πραγματοποίησε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε περισσότερες από διακόσιες ομαδικές εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί το αφιέρωμα στο έργο της καλλιτέχνιδας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το Νοέμβριο του 1992 και συνοδεύτηκε από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ο ορθολογισμός και η συγκίνηση είναι δύο στοιχεία που συνυπάρχουν στην παραγωγή της Ζούνη και που χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου της. Η αυστηρότητα γραμμών και επιπέδων ενισχύει την εγκεφαλικότητα και την αποφασισμένη έλλογη διαδικασία που ακολουθεί η καλλιτέχνιδα, το χρώμα και η απρόοπτη σύνθεση επιπέδων, βάθους και προοπτικής υπογραμμίζουν το συγκινησιακό μέρος της δουλειάς της, η οποία αντλεί πάντα από τη φύση και το περιβάλλον, πράγμα που φαίνεται παράδοξο αν κρίνει κανείς μόνο από το τελικό αποτέλεσμα. Η Ζούνη, από το 1959 ως το 1966, ερευνά το χώρο μέσα από τη μελέτη της προοπτικής στα έργα, κυρίως, της Αναγέννησης αλλά και της ιστορίας της τέχνης γενικότερα. Τα έργα αυτής της περιόδου διακρίνονται για την εξπρεσιονιστική τους γραφή, η οποία όμως ήδη από τότε βασίζεται σε μια δομή γεωμετρική. 
Στη συνέχεια και ως το 1969 την απασχολεί η τρίτη διάσταση (κατασκευές και ανάγλυφα σε πλάκες φελλού), για να περάσει οριστικά στην καθαρά γεωμετρική περίοδο της δουλειάς της (1969-72), όπου δημιουργεί και τα πρώτα γλυπτά της και όπου μελετά το πλακάτο χρώμα στη σχέση του με τις τομές διαγωνίων, κύκλων, τριγώνων και τετραγώνων. Στη φάση που ακολουθεί η Ζούνη εστιάζει το ενδιαφέρον της στο εικαστικό αποτέλεσμα -οπτικές απάτες και χρώμα- που μπορεί να δημιουργεί μια δέσμη φωτός στην πρόσπτωσή της σε πολλά, κάθετα μεταξύ τους επίπεδα. Ένας τέτοιος εικαστικός προβληματισμός ερευνά συστηματικά γλυπτικές συνθέσεις-περιβάλλοντα και γενικότερα το χώρο της γλυπτικής. 
Οι δύο διαστάσεις του πίνακα που θα επανέλθουν στην τέχνη της Ζούνη από 1976, όπου όμως η προοπτική και τα χρώματα -τα βασικά και οι τονικές τους διαβαθμίσεις για τον τονισμό των πρώτων- η απόδοση της σκιάς και του φωτός χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν χωρικές οφθαλμαπάτες, ψευδαισθητικούς χώρους άδειους και αχανείς, οι οποίοι μεταβάλλονται ανάλογα με τη θέση του θεατή. Γενικά ο αρχιτεκτονικός χώρος στις τρεις του διαστάσεις την απασχολεί στη συνέχεια τόσο σε τρισδιάστατες όσο και σε δισδιάστατες συνθέσεις. Η Ζούνη, μελετώντας το υλικό, το ρόλο της ύλης στη γλυπτική, έχει ασχοληθεί και με τις σειρές assemblages, που μπορεί να είναι τόσο γλυπτά στο χώρο όσο και επιτοίχιες συνθέσεις. 
Η καλλιτέχνιδα πιστεύει ότι η ψευδαίσθηση είναι εγγενές στοιχείο της τέχνης και γι' αυτό συνδυάζει τη γραμμική προοπτική με την οπτική απάτη που γεννά η αντανάκλαση του νερού, του καθρέφτη κ.ά. Συχνά οι προτάσεις της αφορούν την εικαστική αξιοποίηση ολόκληρων τοίχων ή τη δημιουργία Περιβαλλόντων. Στα πρόσφατα έργα της, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και έπειτα, η Ζούνη προσανατολίζει τους γεωμετρικούς χώρους της στη θέαση ενός κόσμου γεμάτου εκρήξεις χρωμάτων. Ανοίγματα στο προοπτικό βάθος τους αποκαλύπτουν ένα χώρο λουσμένο στις αποχρώσεις του φυτικού βασιλείου, του ουρανού ή των μεταβολών της ηλεκτρονικής εικόνας. Οι ανήσυχες και κοφτές πινελιές της αποδίδουν τις εναλλαγές του φωτός και της σκιάς. Με αυστηρούς οριζόντιους και κάθετους άξονες δομεί εννοιολογικά τοπία. Οι τελευταίες της δημιουργίες συσχετίζουν τον αντικειμενικό ορθολογισμό του παρελθόντος με ένα υποκειμενικό λυρισμό.
Μπία Παπαδοπούλου
Ιστορικός Τέχνης

Η Όπυ Ζούνη πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2008.

ΔΕΣΜΗ - ΤΡΙΠΤΥΧΟΣ ΧΩΡΟΣ, ακρυλικό σε καμβά
70 x 85 cm, 2000

ΧΩΡΟΣ-ΒΕΛΟΣ, ακρυλικό σε καμβά
70 x 5Ocm, 1999

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ακρυλικό σε ξύλινη κατασκευή 
40 x 40 cm, 1994-2002


ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ακρυλικό σε ξύλινη κατασκευή
40 x 40 cm, 1994-2002

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Βραδιά ανάγνωσης βιβλίων! Για να ανταλλάξουμε σκέψεις και συναισθήματα...






Πότε; Την επόμενη Δευτέρα μετά το μάθημα ζωγραφικής, κατά τις 8 και μισή. Αν δεν βολεύει το αλλάζουμε, θα 'λεγα να ξεκινήσουμε τότε και βλέπουμε κατά πόσο μας εξυπηρετεί η μέρα και η ώρα...
Πού; Αυτό παίζεται...ίσως πατάρι Τραμ ή Χρυσό Κουρέλι...αν έχετε άλλη πρόταση, ευπρόσδεκτη!
Τί είναι απαραίτητο να έχω μαζί μου; Κάποιο αγαπημένο βιβλίο, απόκομμα εφημερίδας, περιοδικού...
Τί θα κάνω; Θα μας διαβάσεις ένα απόσπασμα από κάποιο βιβλίο κλπ το οποίο έκανε κλικ μέσα σου.
Γιατί να έρθω; Για να μοιραστούμε σκέψεις, συναισθήματα, να προβληματιστούμε (λίγο, μην αγχώνεσαι), να γελάσουμε...Γιατί τα ωραία είναι για να μοιράζονται, όπως λέει και μία καλή μου φίλη....
Ε, εννοείται ότι θα πιούμε και κανένα ποτηράκι κρασί ;)




Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Νοέμβριος:Η εντύπωση του βάθους #1

Προοπτική

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε στο σχέδιο είναι η απόδοση του βάθους και αυτό γιατί τα αντικείμενα είναι τριών διαστάσεων ενώ το χαρτί μας είναι δύο. Γι'αυτό καταφεύγουμε σε κάποιους κανόνες παρόμοιους με αυτούς που βλέπει το μάτι μας, που χρησιμοποιώντας τους στο χαρτί, δίνουμε την ψευδαίσθηση του βάθους.
Το βάθος κυρίως δίνεται με τις λοξές γραμμές. Παρακάτω και επιγραμματικά, γράφονται ορισμένοι κανόνες που μας βοηθάνε να δώσουμε την αίσθηση του βάθους και να αποδώσουμε την τρισδιάστατη εικόνα των αντικειμένων.
    1.    Όσο απομακρύνονται τα αντικείμενα από εμάς, μικραίνουν
    2.    Όσο απομακρύνεται ένα αντικείμενο, οι λεπτομέρειες και οι αντιθέσεις του είναι λιγότερες και πιο αχνές.
    3.    Όσες γραμμές είναι παράλληλες με το βλέμμα μας, παραμένουν παράλληλες σε όποιο σημείο του οπτικού μας πεδίου κι αν βρίσκονται.
    4.    Όσες γραμμές είναι κάθετες στο έδαφος, παραμένουν κάθετες, όπου κι αν βρίσκονται. Στις παραπάνω γραμμές (παράλληλες και κάθετες) δεν αλλοιώνεται η κατεύθυνσή τους αλλά το μέγεθός τους, δηλαδή όταν απομακρύνονται από εμάς, απλώς μικραίνουν.
    5.    Οι υπόλοιπες γραμμές έχουν την τάση, όταν απομακρύνονται από εμάς, και εφόσον είναι παράλληλες μεταξύ τους, να συγκλίνουν κάπου. Αυτό το κάπου το λέμε σημείο φυγής. Αυτόν τον κανόνα στο ελεύθερο σχέδιο τον χρησιμοποιούμε εμπειρικά. Εφόσον έχουμε δηλαδή δυο ευθείες που στην πραγματικότητα είναι παράλληλες, τότε οι κλίσεις τους θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μας δείχνουν οτι ενώνονται σε κάποιο σημείο.
    6.    Ορίζοντας. Ίσως είναι το πιο δύσκολο να κατανοηθεί. Ο ορίζοντας είναι το επίπεδο που περνάει απ'το ύψος των ματιών μας. Γι'αυτό το λόγο και είναι υποκειμενικός και αλλάζει ανάλογα με τη θέση των ματιών μας σε σχέση με το αντικείμενο. Άλλο ορίζοντα (δηλαδή αλλιώς βλέπουμε τα αντικείμενα) έχουμε όταν καθόμαστε κι άλλο ορίζοντα έχουμε όταν σηκωθούμε. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, όταν βλέποντας το ίδιο αντικείμενο αλλάζουμε ύψος θέασης. Θα παρατηρήσουμε τότε οτι τα σχήματα των αντικειμένων αλλάζουν συνεχώς. Σε γενικές γραμμές, όλα τα σχήματα και όλες οι γραμμές που είναι παράλληλα με το έδαφος, όταν βρεθούν στο ύψος των ματιών μας γίνονται όλα οριζόντια. Οι κλίσεις και το σχήμα των γραμμών, αλλάζουν αμέσως μόλις βρεθούν πάνω ή κάτω από τα μάτια μας.
Μία καλή άσκηση για την κατανόηση της προοπτικής και της τρισδιάστατης απόδοσης των αντικειμένων είναι να προσπαθούμε με απλά και γρήγορα σκίτσα να αποδώσουμε απλά γεωμετρικά στερεά (κύβους, κώνους, κύλινδρους) από διάφορες πλευρές.



Προοπτική με ένα σημείο φυγής:







Έργα του Salvador Dali






Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Leonardo da Vinci - Σκίτσα


1.  
2. 
3. 
4. 
5.

Διαφορετικού τύπου σκίτσα και σχέδια υπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.
1.Μελέτη ανατομίας 
2.Φανταστικά θέματα, εφευρέσεις
3.Μελέτη πόζας
4.Σκίτσο για χύτευση μπρούντζινου αγάλματος
5.Μελέτη σύνθεσης για τοιχογραφία.



Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή ώρας

Τα μαθήματα θα γίνονται 5:30-8:00μμ και τις δυο μέρες. Ελπίζω να μην σας ξεβολεύουμε πολύ.
image
Richard AldrichSyd Stripe Split (2005)

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Καλλιτεχνικοί περίπατοι

Το  έχω συζητήσει κατά καιρούς με μερικούς από εσάς και μου φαίνεται καλή ιδέα. Μια φορά το μήνα ή το δίμηνο να κάνουμε καμιά βόλτα για να βλέπουμε εκθέσεις. Έχει πινακοθήκες στα Γιάννενα, Μέτσοβο, Άρτα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μονοήμερες εκδρομές. Τι λέτε; Να ανοίξει λίγο το μάτι μας!!!

Morning Sun by Sloppygee

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Υλικά

Υλικά για σχέδιο:
1 μολύβι 2Β
1 γόμα λευκή
1 γόμα γκρι για κάρβουνο
1 μπλοκ ακουαρέλας
1 μπλοκ σχεδίου ή Α4 χαρτιά φωτοτυπίας
1 χαρτοκόπτη
1 χάρακα 30εκ.

Υλικά για χρώμα-ακριλικά/τέμπερες:
Υδροχρώματα σε σωληνάρια ή μπουκαλάκια
1 λευκό
1 μαύρο
1 κόκκινο
1 κίτρινο
1 μπλε
1 μικρό στρογγυλό πινέλο
1 μεσαίο ---''------ ''------
2 πλαστικά ποτήρια για νερό
βαμβακερά πανιά ή χαρτί κουζίνας
1 λευκή παλέτα "πιατάκι" ή μπλοκ παλέτα μιας χρήσης ....
1 μπλοκ ακουαρέλας ή μπλοκ με φύλλα καμβά ....
4 φύλλα εφημερίδας

Japanese Book Cover: D.I.Y. Video Production. Hisashi Okawa. 2011

Τμήμα Δευτέρας

Ωραία ξεκινήσαμε χθες! Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους, γι'αυτό προτείνω σε όσους μπορούν 6:30-9:00μμ τις Δευτέρες, (ειδικά τα άτομα που έλειπαν) να αφήσουν ένα μήνυμα εδώ για να σας συγκεντρώσω. Λογικά την επόμενη Δευτέρα 7/11 θα μπορέσουμε να αρχίσουμε. Η ώρα μπορεί να αλλάξει αν θέλετε.

http://barukurii.deviantart.com/