Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ιανουάριος: Γιώργος Γουναρόπουλος


 Βιογραφία: Γ.Γουναρόπουλος 1889-1977

Θα ήταν δύσκολο να κατατάξουμε τη ζωγραφική του Γιώργου Γουναρόπουλου σε μια από τις κατηγορίες εκείνες όπου κατατάσσουμε συνήθως τις εκδηλώσεις της σύγχρονης ζωγραφικής, γιατί δεν ανήκει σε καμιά από τις κατηγορίες αυτές. Το πολύ πολύ θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μερικά ονόματα ζωγράφων των περασμένων αιώνων, όπως  τον Οντιλόν Ρεντόν για το συμβολικό περιεχόμενο των έργων, τον Εζέν Καρριέρ για τη ρευστότητα των χρωματικών τόνων, τον Τάρνερ για την διαφάνεια και τα μυθολογικά θέματα, τον Ρούμπενς για την μεστότητα των όγκων, τον Ρέμπραντ για την διάχυση του φωτός, χωρίς όμως οι συσχετισμοί αυτοί να εκφράζουν και την ελάχιστη επίδραση, γιατί η ζωγραφική του Γουναρόπουλου είναι μια ζωγραφική εντελώς πρωτότυπη, που δεν βρίσκουμε πουθενά το αντίστοιχό της. Αν θέλαμε να την χαρακτηρίσουμε κατά κάποιο τρόπο, θα έπρεπε να δανειστούμε έναν όρο από μια άλλη τέχνη και να την ονομάσουμε «ποιητική ζωγραφική».
Ο ιδιότυπος χαρακτήρας της τέχνης του Γουναρόπουλου τον ώθησε να δημιουργήσει έναν εικαστικό χώρο που να είναι κατάλληλος να δεχθεί τα οράματα της φαντασίας και του ονείρου. Ο χώρος της φαντασίας και του ονείρου έπρεπε να είναι αναγκαστικά ένας χώρος ρευστότητας που να μπορεί να περιλάβει αντικείμενα χωρίς βάρος, ένας χώρος που οι γραμμές της προοπτικής να χρησιμοποιούνται ελεύθερα.
Να είναι διαφανής ώστε να επιτρέπει να εισχωρούν τα αντικείμενα το ένα μέσα στο άλλο και να είναι ένας χώρος δυναμικός. Χώρος ρευστός όπου οι μορφές και τα σχήματα των αντικειμένων συμφύονται, όπου τα όρια που τα χωρίζουν εκμηδενίζονται, είναι ένας χώρος διάχυσης και αλληλοεισχώρησης. Ο εικαστικός  χώρος του Γουναρόπουλου  παρουσιάζεται σαν ένας χώρος ελαστικός, γεμάτος δυναμισμό που βρίσκεται ο ίδιος σε κίνηση σε σχέση με τα αντικείμενα που περιλαμβάνει.


Για περισσότερε πληροφορίες γύρω από τη ζωή και το έργο του μπείτε στη πολύ ωραία σελίδα του μουσείου Γ.Γουναρόπουλου: http://www.gounaropoulos.gr/gr/main.html

Κάρβουνα:
                                                         Κραγιόνια:  
Λάδια:
   

1 σχόλιο:

  1. τροφή για νέα πράγματα! εξαιρετικός ο κύριος Γουναρόπουλος! ήδη με έχει στοιχειώσει όπως στοιχειώνει το νερό τα έργα του :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή