Γειά και χαρά σε όλη την Βιβλιο-παρέα!
Καταρχήν να πω ότι είναι πολύ αισιόδοξο που όλο και περισσότερα άτομα έρχονται στην Βραδιά Ανάγνωσης και Συζήτησης.
Η παρέα, λοιπόν, μεγαλώνει και θεωρώ πως θα ήταν καλό να συμφωνήσουμε σε κάποιους κανόνες, προκειμένου να κυλάει ομαλά η όλη διαδικασία Ανάγνωσης κλπ...μμμμ, θα μου πείτε: πάλι κανόνες; ουφ...πάλι πλαίσια και boxes; ε,ναι...δεν είπαμε ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις ποτέ από αυτό;
Τι κρίνω ως απαραίτητα στοιχεία ώστε να μην καταλήξει να είναι απλά μία συνάντηση για ψιλοκουβεντούλα και κρασοκατάνυξη:
- Το κυριότερο είναι να υπάρχει αγάπη για το Βιβλίο καθώς και διάθεση από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη τη συγκίνηση, τον προβληματισμό ή και τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν από ένα βιβλίο.
- Ακριβής προσέλευση και αποφυγή θεμάτων εκτός των υπό συζήτηση βιβλίων κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Βέβαια η κουβέντα ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει...
- Ο αριθμός των 8-15 ατόμων είναι ιδανικός για να λειτουργήσει μια λέσχη. Δεκαπέντε άτομα είναι συνήθως το ανώτατο όριο, καθώς σε μεγαλύτερες ομάδες είναι πιο δύσκολο να συντονιστεί η συζήτηση. Από την άλλη, με λιγότερα από οκτώ άτομα, κινδυνεύει μια λέσχη να υπολειτουργεί, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι στις μικρότερες ομάδες η συζήτηση «στερεύει» πιο γρήγορα. Εννοείται ότι κανείς δεν αποκλείεται από την Λέσχη και σε αυτό το σημείο να θυμίσω ότι είμαστε ήδη 20 άτομα! :)
- Για να προλάβουμε, λοιπόν, πιθανά προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού μελών, προτείνω να υπάρχει σε κάθε συνάντηση ένας Συντονιστής, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάζει κάθε εβδομάδα ή μήνα. Θεωρώ πως ο ρόλος αυτός είναι απαραίτητος τουλάχιστον τώρα που είμαστε στην αρχή...
- Σε κάθε συνάντηση θα μπορούσαμε να καταλήγουμε στο θέμα της επόμενης συνάντησης...όπου θέμα=> συγγραφέας, έννοια/αξία, λογοτεχνικό είδος κλπ.
- Ο Συντονιστής ή κάποιο άλλο μέλος θα μπορούσε επίσης να ετοιμάζει κάποιο εισαγωγικό υλικό, όπως για παράδειγμα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, ετυμολογία εννοιών, εξέλιξη λογοτεχνικού είδους κλπ.
Επιτρέψατέ μου να σας ζητήσω να διαβάσετε προσεκτικά τις προτάσεις, όπως και να προτείνετε κάτι διαφορετικό εφόσον κρίνετε πως θα είναι πιο εποικοδομητικό/αποτελεσματικό.
Εάν αποδεχτούμε και τηρήσουμε κάποιους στοιχειώδεις όρους η Λέσχη παίρνει και επίσημα σάρκα και οστά, οπότε σκεφτείτε και πιθανά ονόματα!
Τέλος, να υπενθυμίσω πως η επόμενη συνάνηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 14 Δεκεμβρίου, Ώρα 20:30 στο cafe Σταθμός και αυτήν την φορά.
Γουστάρω τρελά! Γουστάρω τρελά!(Αυτό το λέω τραγουδιστά).
ΑπάντησηΔιαγραφήelen συμφωνώ με τις προτάσεις σου ...για να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις καλά θα ήταν να θέσουμε σιγά σιγά αυτούς τους κανόνες ..πιστεύω στην επόμενη συνάντηση ότι πρέπει να τα συζητήσουμε....ίσως θα πρεπε να δούμε πως λειτουργούν οι ήδη υπάρχουσες λέσχες που βρίσκονται κοντά στη πόλη μας (Γιάννενα, Πρέβεζα,Κέρκυρα )για να πάρουμε κάποιες ιδέες και να μάθουμε από την εμπειρία τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκτίμηση
Μελέτιος
Μελέτη, να ενημερώσω πως οι προτάσεις που διάβασες είναι και προτάσεις του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τη σύσταση και λειτουργία μίας Λέσχης Ανάγνωσης...τις ανάρτησα γιατί ακριβώς αυτά σκεφτόμασταν παρέα με κάποια μέλη της βιβλιοπαρέας...μετα έπεσα πάνω στο ΕΚΕΒΙ και διαπίστωσα πως ταυτιζόμαστε (σχεδόν)...τα περαιτέρω στην επόμενη συνάντηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκτίμηση,
eLeN
χαίρομαι γι αυτά που διαβάζω elen...θα θελα όμως να θέσω και ένα αλλο θέμα ....πέρα από την αγάπη για το βιβλίο να δείχναμε κατα κάποιο τροπο την αγάπη μας και στον συνανθρωπο μας? για να γίνω ποιο σαφής ..μήπως στις συνανήσεις που κάνουμε κάποια στιγμή βάλουμε και κάποιο συμβολικο πόσο ως συμμετοχή... ας πουμε 0.50 ευρώ? το ποσό που θα μαζεύεται κάθε φορά μπορούμε να το δίνουμε ως δωρεά σε κάποιο ίδρυμα ή μπορουμε να συγκεντρωσουμε ένα ποσό με το οποίο θα μπορέσουμε να αγοράσουμε βιβλία για σχολικές βιβλιοθήκες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκτίμηση και πάλι
Μελέτος
άψογη ιδέα και εφαρμόσιμη, Μελέτη! να κάνουμε κάτι για την πολιτιστική ζωή του τόπου μας, ναι!
ΑπάντησηΔιαγραφή